WILLICROFTWillicroft is met veganistische kaasproducten een steeds grotere speler in de markt aan het worden. En Veganbox is al een tijd groot fan! In de week van 21 december is de romige kaastruffelsaus verwerkt in osn menu én ontvang je ook nog een cadeautje! Gratis deze week: de Willicroft cream cheese met crackers.

Bestel je box voor 15 december via je account of www.veganbox.nl 

Willicroft is begonnen toen in 1957 de grootouders van Brad Vanstone, de founder van het bedrijf, verhuisden naar de Willicroft Farm in Devon (UK), waar zij meer dan vijftig jaar een boerderij runden. In een vernieuwde vorm, startte hij in 2018 het plant-based bedrijf Willicroft in Nederland. Zijn roots hebben geholpen zijn missie te vormen en hij is er sterk van overtuigd dat het voedselsysteem toe is aan verandering.

Brad vertelt ons dat Willicroft twee hoekstenen heeft, die het bedrijf tot een succes hebben gemaakt. Als eerste is hij van mening dat plantaardige kaas net zo lekker zou kunnen en moeten zijn als dierlijke. Daarnaast wil Willicroft systematische verandering creëren binnen de zuivelindustrie. Ze geloven dat de beste manier om verandering te bewerkstelligen is door samen te werken met boeren en de industrie, in plaats van tegen.

BEGINNEN BIJ DE BASIS

Bij Willicroft beginnen ze bij de basis. Wanneer ze een nieuwe creatie willen maken kijken ze naar een zuivelproduct om te vervangen. Wat zijn de voedingswaarden, de ingrediënten en de processen achter het product? Vervolgens zoeken ze plantaardige ingrediënten die hierbij aansluiten om zo de dierlijke producten te kunnen vervangen. De lastigste stap in het proces is het vinden van de juiste structuur, met een moeilijk woord het ‘coagulatieproces’. Het evenaren van deze structuur met plantaardig materiaal is een grote kunst!

Een van hun laatste ontwikkelingen kwam voort uit het streven naar een lagere uitstoot, vertelt Brad. “Door te kijken naar de hele levenscyclus van de plantaardige kazen, die gemaakt zijn van cashewnoten, zij wij erachter gekomen dat onze emissies duidelijk een verbetering zijn ten opzichte van zuivelproducten. Helaas hadden wij verwacht een groter verschil te kunnen maken en was dit misschien iets te idealistisch gedacht. We hebben er in ieder geval van geleerd en hopen alsnog een groter verschil te kunnen maken in de toekomst!” Maar daar houdt het niet bij op, na het succesvol lanceren van hun eerste bonen gebaseerde feta kaas willen ze eind 2021 al hun producten notenvrij hebben.KAZEN OP BASIS VAN BONEN

Door te switchen van noten naar bonen en peulvruchten, zou Willicroft het eerste bedrijf in Europa worden die hun plantaardige kazen op deze manier ontwikkeld. Toch vergelijken ze hunzelf eerder met leveranciers van kaas op basis van zuivel. Dit omdat ze hier zo dicht mogelijk bij in de buurt willen komen met betrekking tot smaak, maar dan natuurlijk met veel minder uitstoot. Daarnaast zijn ze bezig met een model waarbij ze boeren meer zekerheid kunnen bieden op gebied van inkomen. Zo kunnen ze hun land op een verantwoordelijke manier gebruiken die beter is voor de planeet.

DE TRUFFELSAUS

Bij Willicroft streven ze er naar plantaardige kazen te gebruiken zijn in plaats van kazen op basis van zuivel. Kazen op basis van zuivel zijn in heel veel gerechten bruikbaar door hun smaak en textuur. Op basis van deze gedachten is de Truffelsaus die volgende week te vinden is in de Veganbox ook ontwikkeld. Deze is in een enorm scala aan recepten te gebruiken. Ik denk dat mensen vooral in de winter een beetje truffel nodig hebben in hun leven!”, aldus Brad.

De Truffelsaus van Willicroft is te vinden in de box van 21 december. Bestellen kan t/m 15 december 23:59 via je account of onze website. Deze week krijg je er ook nog een gratis extraatje bij! Lekker crackers met de Willicroft cream cheese!