SPARC KITCHENKennen jullie Sparc Kitchen al? Sparc Kitchen is een Amsterdams bedrijf dat vegan food maakt voor professionals. Normaal gesproken levert het bedrijf producten aan restaurants en hotels, maar sinds kort is het te verkrijgen bij een aantal slagers en nu óók bij Veganbox!

Pablo Buwalda, oprichter van Sparc Kitchen, is vijf jaar geleden begonnen met het bedrijf. Achterneef van Pablo, Schelte Lettinga, heeft zich bij het bedrijf gevoegd om hem te versterken. Schelte houdt zich voornamelijk bezig met zaken als het management en de financiën. Pablo zelf richt zich meer op het het ontwikkelen van de producten en marketing. Een echt familiebedrijf dus! Schelte stond ons te woord en vertelde ons graag meer over het verhaal achter Sparc.Sparc Kitchen werkt voornamelijk met groenten, haver en tarwe als ingrediënten. Deze grondstoffen zijn namelijk lokaal in ruimte mate beschikbaar. Duurzaamheid staat bij Sparc Kitchen hoog in het vaandel. Om deze reden wordt er dan ook geen soja gebruikt. Daarnaast bevatten de producten van Sparc geen conserveringsmiddelen of kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. "Bijna alle producten zijn clean label, wat betekent dat de etiketten begrijpelijk zijn voor de consument." ligt Schelte toe.SOCIAAL ONDERNEMEN

Sparc Kitchen is een sociale onderneming. Een sociale onderneming is een bedrijf dat in staat voor een maatschappelijke missie. Dit doen ze door mensen aan te nemen met een afstand tot de bedrijfsmarkt. Het sociaal ondernemen is begonnen met catering-opdrachten voor Refugee Company: Refugee Company gelooft in het talent van mensen met een vluchtelingenachtergrond en is ervan overtuigd dat werken de beste manier is om te integreren in de Nederlandse samenleving.

Sparc Kitchen heeft vervolgens een tandje bijgezet en tegenwoordig werken met name in de productie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommigen komen helpen op basis van dagbesteding, omdat ze het liefst een paar uur hun handen uit de mouwen steken en graag een reden hebben om de deur uit te gaan. Inmiddels is de eerste cliënt vanuit de dagbesteding doorgestroomd naar een vast contract bij Sparc Kitchen, waar ze ontzettend trots op zijn, en wij natuurlijk ook. Met deze informatie valt de slogan van het bedrijf ook op zijn plaats: Eat good, do good!
DE RED CARROT BURGER

Vegan box laat jullie in de box van 14 december graag kennismaken met de Red Carrot burger van Sparc Kitchen!

De burger is gemaakt van verse biet en wortel. De burger heeft een mooie structuur en een bijzondere smaaktint. Wij serveren hem deze week op een spinaziebroodje, wat er voor zorgt dat je stiekem nóg meer groenten binnenkrijgt. Lekker met gekarameliseerde ui en aardappelfrietjes uit de oven. Bestellen kan tot en met 8 december 23.59 uur. We zijn heel erg benieuwd wat jullie er van vinden!