BOTANIC BITESInnovatieve producten ontwikkelen die natuurlijk zijn, minimaal bewerkt worden, maar wel ‘DAMN lekker’. Dat is waar Botanic Bites naar streeft met zijn veganistische producten.

“Onze burger hoeft niet te bloeden om sappig en hartig te zijn”, aldus Doreen Westphal, oprichter van Botanic Bites.

Enkele jaren geleden, in een kelder in het archief van Eindhoven, is Botanic Bites ontstaan. Sindsdien zijn ze al aardig aan de weg aan het timmeren binnen Nederland.

Bij Veganbox hebben we de Botanic Bites burger al eens in de box gehad en dat was een groot succes! Dit keer hebben we een ander product uitgekozen, hun nieuwe product ‘Zwarma’. Deze kan je bestellen via je account of door een Veganbox te proberen. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter Botanic Bites? We vroegen Doreen ons iets meer te vertellen over dit unieke product.

WAAR HET ALLEMAAL BEGON

Nadat Doreen mee had gedaan aan een “Vegan Challenge”, ontdekte zij de wereld van vegan producten. Zij zag al snel kansen voor lekkere plantaardige producten, maar vond ook dat het voedselsysteem anders moest kunnen. Het verhaal van Botanic Bites begon dan ook met het kweken van paddenstoelen op koffiedrap, maar nadat Doreen erachter kwam hoeveel voedsel er eigenlijk op boerderijen verloren ging viel alles op z’n plaats. De producten moesten niet alleen plantaardig zijn, maar ook de reststromen verminderen. Zo werd Botanic Bites in het leven geroepen.
MAGISCHE INGREDIËNTEN

Inmiddels drie jaar later, werken ze bij Botanic Bites nog steeds graag met paddenstoelen. “Die zijn zo magisch! Als een oesterzwam begint te groeien, verdubbelt die elke dag in maat.”, aldus Doreen. Maar ze vinden niet alleen paddenstoelen goede ingrediënten om producten mee te maken. Alle planten die een positieve bijdrage leveren aan een gezonde planeet, vinden ze interessant om mee te experimenteren. De ingrediënten moeten dan natuurlijk wel lokaal groeien, hun zogenoemde “hero-ingrediënten” halen ze niet van de andere kant van de wereld.Het inmiddels uitgebreide team van Botanic Bites is elke dag weer bezig met het bedenken van nieuwe producten of manieren om bestaande producten te gebruiken. “Soms duurt het enkele dagen tot we iets hebben gevonden waar we tevreden over zijn, andere keren hebben we  binnen een uur een nieuw concept. Wanneer alle neuzen met super veel enthousiasme dezelfde kant opgaan, geeft dat zoveel energie!” vertelt Doreen.

Dat bleek wel twee jaar geleden tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Hier presenteerde ze een 1,5 m lange worst. Deze was wel 15 keer langer dan een ‘gewone’ vleesworst. Een ludieke actie om goed visueel te maken dat op hetzelfde stuk land tot 15 keer meer plantaardige eiwitten dan dierlijke verbouwd kunnen worden. Met 15 mensen moest die gedeeld worden, een geslaagd statement vinden wij!ZWARMA SPECIAL

Afgelopen jaar is Botanic Bites vooral druk bezig geweest met het lanceren van hun nieuwe product: ‘Zwarma’; shoarma op basis van zwammen. Eén van Doreens favoriete producten, die ze ook van tijd tot tijd graag voor vrienden maakt.

Uiteindelijk is het doel met deze innovaties de druk van dieren weg te halen en voedselverspilling tegen te gaan. Dit doen ze door mensen te laten zien dat ze fantastisch plantaardig kunnen eten. Een visie waar wij bij Veganbox helemaal achter staan!

Wij zijn in elk geval fan van Botanic Bites met alles waar ze voor staan en hopen dat de producten ook bij jullie in de smaak vallen! 

Zwarma proberen? Deze kan je bestellen via je account of door een Veganbox te proberen.